Bloggen startade vi några månader efter att vi startade frisörsalongen. Skillnaden med verksamheten för och efter hemsidan var till en början inte märkvärdig — dock så började effekten synas allt mer med tiden. Idag är trafiken från just hemsidan som konverterar till kunder mycket stor. Det är inte sällan man hör att en kund hittade till salongen via Internet, Google eller dylika webbaserade sätt. Det är ett bevis på hur viktigt det är med en hemsida som inte bara ser bra ut och fungerar på ett bra sätt, utan även syns bra på Internet.

Som företagare finns det mycket man kan göra för att synas bättre på Internet och på så sätt attrahera till sig flera kunder. Det första man bör göra är att bygga en hemsida helt enkelt. Processen är som följer:

  1. Börja med att välja webbhotell. Det finns många aktörer i Sverige idag, där Loopia, Miss Hosting, Binero och One är de absolut största.
  2. Bygg hemsidan hos webbhotellet.
  3. Så fort hemsidna är uppe bör du skapa en så kallat “Google My Business”-profil. Detta är den profil som syns på kartan när en kund söker efter företag på Google. Till exempel så hade sökfrasen “frisör Göteborg” visat en karta först där “Google My Business” profilerna först listas. Som sökare brukar man oftast bläddra bland dessa först. Finns något företag på kartan som är nära en? Vad har de för recensioner, mm? När en kund hittat ett företag på det sättet brukar de sedan navigera in på deras hemsida och se om det är ett företag de känner sig trygga att välja. (Här bör din sida övertyga dem om att du är rätt företag för jobbet)
  4. Sociala medier. Det sista är självklart sociala medier, då de är en minst lika bra källa till nya kunder som Google. Via sociala medier attraherar du nya besökare till din hemsida och därefter, än en gång, konverterar du dem till kunder.

Effekten syns efter ett tag

Effekten av en hemsida syns inte direkt. Det tar ett tag innan man märker av vikten av att ha en hemsida till företaget.

Det första man lär märka av är att enstaka kunder hittar till ens verksamhet via hemsidan. Det kommer överraska en och få en att vilja satsa mer på hemsidan, då det är reklam som ger en stor så kallad “ROI”, vilket står för “Return On Investment”. Med en hemsida behöver du göra minimalt med jobb, och om hemsidan blir bra så kommer du att kunna få nya kunder till din verksamhet till minimal kostnad (vs reklam på till exempel radio, TV, och mer).

Efter att allt är gjort så bör man vara tålmodig och fortsätta jobba på att förbättra synligheten på nätet. Detta innebär inte att man lägger ned en massa timmar varje dag. Det räcker med minimalt med tid. Sidan kommer eventuellt att börja generera trafik åt verksamheten och snart så kommer du veta vad du behöver satsa på mer och vad du behöver tänka på mindre.

Viktigast är självklart att erbjuda en bra tjänst så att man har något man kan marknadsföra — vare sig det är på Internet eller fysiskt ute på gatan. Så fort företaget är byggt så bör man satsa på marknadsföring, där en hemsida är en del av detta. Snart så kommer man se allt fler kunder besöka ens verksamhet och på så sätt bygga en allt större kundskara.